Artrose, ongeveer 1,1 miljoen  Nederlanders hebben deze aandoening. Het kan ontstaan bij overgewicht, na oude sportletsels, bij afwijkingen in de gewrichten, door erfelijkheid, bij te ruime gewrichtsbanden, door te weinig spierkracht, door de manier waarop je loopt, tilt, of hurkt.

Artrose is op dit moment nog niet te genezen. Toch kun je zelf aan de slag om het leven met artrose beheersbaar te maken. De volgende zaken zijn belangrijk wanneer je artrose hebt:

  • Voorkom overgewicht en probeer af te vallen wanneer je overgewicht hebt. Minder gewicht zorgt voor minder belasting van gewrichten in voeten, benen en rug. Maar gewichtsverlies is ook heel belangrijk bij artrose in gewrichten die minder gewicht dragen, zoals de handen, omdat overtollig vet, vooral als het is opgeslagen in de buikholte, ontstekingsreacties kan veroorzaken die artrose doen opvlammen.
  • Blijf in beweging.
  • Eet gezond en kies daarbij vooral voor groente en fruit. Het wordt steeds duidelijker dat die door hun ontstekingsremmende werking een positieve invloed hebben op artrose.
  • Rook niet; roken vernauwt de bloedvaten waardoor de doorbloeding belemmerd wordt.

De oefentherapeut helpt je graag om goed te bewegen en kijkt naar de manier waarop je loopt, tilt en jouw (dagelijkse) werkzaamheden. Meer weten? Klik hier voor de folder of maak een afspraak.