De coach in gezond bewegen

Tijd voor verandering

In het dagelijks leven gebruiken we ons lichaam op allerlei manieren,
bijvoorbeeld zittend op school en op kantoor, in de auto of op de vorkheftruck. Met bukken en tillen tijdens werk in de keuken van een restaurant, in de zorg of tijdens de verzorging van kinderen. Ook tijdens het uitoefenen van onze hobby’s zoals gitaar spelen, hockeyen, wandelen of zingen in een koor gebruiken we ons lichaam.

Aan het ontstaan van klachten kan een aandoening ten grondslag liggen; bijvoorbeeld slijtage/artrose, Parkinson, fibromyalgie, hyperventilatie, hoofdpijn of een vergroeiing in de wervelkolom. Ook tijdens de groei, een zwangerschap of het ouder worden verandert ons lichaam, waardoor we het anders gaan gebruiken.

Wat doet een oefentherapeut

Gezond bewegen kun je leren


Ons bewegingsstelsel met de spieren en gewrichten, ons zenuwstelsel voor de aansturing en de ademhaling voor de zuurstofvoorziening, spelen een rol bij bewegen.

Soms bewust maar vaker onbewust passen we onze houding en onze bewegings-gewoontes aan. Vooral als deze aanpassingen onbewust gebeuren en langdurig worden volgehouden, komt de oorspronkelijke klacht terug, neemt deze toe of ontstaan er nieuwe klachten.

Oefentherapie, Cesartherapie, Mensendiecktherapie?

Cesartherapie en Mensendiecktherapie zijn paramedische behandelmethodes, gericht op het behandelen en voorkomen van klachten door een onjuist houdings- en bewegingspatroon, al dan niet veroorzaakt door een bepaalde afwijking of ziekte. Beide therapievormen zijn ook bekend onder de naam Oefentherapie.

Meer informatie over Oefentherapie is te vinden op www.deoefentherapeut.nl, de website van de VVoCM.

In dit filmpje wordt uitgelegd met welke klachten je bij de Oefentherapeut terecht kunt en wat de Oefentherapeut voor jou kan doen.