Intro afbeelding

Waarom oefentherapie?

Lopen, staan, zitten, bukken, tillen. U beweegt de hele dag en meestal zonder erbij na te denken. Iedereen heeft zo zijn eigen houding en manieren van bewegen. Sommige gewoontes zijn helaas niet goed voor het lichaam, waardoor klachten ontstaan aan bijvoorbeeld rug, nek of schouder. Ook bepaalde afwijkingen of ziekten kunnen klachten veroorzaken.

“Het doel van oefentherapie is de klachten te laten verdwijnen, te verminderen en/of te voorkomen, uitgaande van uw eigen bewegingsmogelijkheden.”

Luisteren en ontdekken

We bekijken samen uw leefstijl, uw lichaamshouding en uw manier van bewegen in dagelijkse activiteiten. Wat gebeurt er als u zit, loopt of andere bewegingen maakt? Welke spieren en gewrichten krijgen het daarbij zwaar te verduren? U leert om bewust uw houding en manier van bewegen te verbeteren. Door te voelen welke informatie uw lichaam geeft leert u te zoeken naar de juiste spanning in de spieren die nodig is voor bewegingen en activiteiten.

Tijdens de behandelingen bij de Oefentherapeut Cesar-Mensendieck leert u hoe u uw klachten kunt verminderen door middel van oefeningen, houdingscorrectie en het vinden van een goede balans tussen spanning en ontspanning. Hierdoor verdwijnen uw klachten en voorkomt u nieuwe klachten. Dit is een belangrijk verschil met fysiotherapie, een fysiotherapeut richt zich namelijk uitsluitend op de klacht zelf en het oplossen daarvan.

Oefentherapie bij chronische pijn

Als pijn langdurig aanwezig is, kan het een eigen leven gaan leiden, met grote gevolgen voor uw dagelijks functioneren. In veel gevallen brengt pijn ook grote onzekerheid met zich mee. Samen met het Netwerk Chronische Pijn is er een speciale behandelmethode voor mensen met chronische pijn. De behandeling richt zich niet op het wegnemen van de pijn, maar laat zien hoe u zelf op een andere manier met uw pijnklachten kunt omgaan, waardoor u weer grip krijgt op uw dagelijkse leven.

In bijgaand filmpje wordt uitgelegd wat de Oefentherapeut kan bieden bij Chronische pijn.

Een combinatie van fysieke en mentale oefeningen worden afgestemd op uw persoonlijke situatie. De oorzaken van uw pijn, hoe u de pijn ervaart en hoe u hiermee omgaat, worden in kaart gebracht. Samen met uw therapeut stelt u vervolgens haalbare doelen op. Uitgangspunt hierbij is dat u weer grip op uw klachten krijgt en uw kwaliteit van leven verbetert.  Als oefentherapeuten zijn wij uw coach en samen met ons gaat u aan de slag met de gestelde doelen. Doelen die zich richten op het verbeteren van vaardigheden die voor u belangrijk zijn. Voor de een betekent dit “normaal leven en werken” en voor de ander “beter omgaan met spanningen”. Belangrijk is dat u zich bewust wordt van uw eigen mogelijkheden. Dat u leert wat u zelf kunt veranderen om er beter van te worden en dat u het vertrouwen in uw eigen lichaam weer hervindt. Hierdoor bent u in staat uw dagelijkse activiteiten zoals werk, sport en activiteiten met familie en vrienden, weer op te pakken. Ons doel is dat u uw leven bepaalt en niet uw pijn.